TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0299

Nyírtét 2.0 – innovatív iskolai fejlesztés

12 millió forintos támogatást nyert el a KLIK Kemecsei Tankerülete a Nyírtéti Bónis Sámuel Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola innovatív fejlesztésére az Európai Unió segítségével, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. Az iskola, amely most fejezte be a pályázati program végrehajtását, komoly eredményeket tud felmutatni a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek kompetenciájának fejlesztése terén. A programok között nem mindennapi lehetőségeket rejtettek el a szakemberek, leginkább úgy, hogy a diákok számára a szórakozás révén csak utóbb, a pedagógusokkal zajló beszélgetések alatt váljék világossá, milyen lehetőségeket kaptak.

Közösségi rendezvények keretében tavasszal Lola és Patocska Olivér, a ByTheWay együttes korábbi frontembere, ősszel a Children Of Distance együttes és Szabyest voltak a fellépők, akik hatalmas sikert arattak.

Tanórán kívüli szabadtéri mozgásos rendezvények keretében elsőként Katus Attila hatszoros aerobic világbajnok tartott csoportos mozgástréninget, majd mentálhigiénés előadást. A világszerte ismert szakember az egészséges életmód, sport és táplálkozás felől közelítette meg a témát. Másik alkalommal Pálos Attilával és Nagy Dániellel, a Vitakid SE és Mens Mentis szakembereivel találkozhattak a diákok. A BootCamp edzés az amerikai tengerészgyalogság erőnléti kiképzési módszereit tette a hétköznapi emberek számára elérhetővé. Harmadszorra a Pécsi Sasok újabb sztárja, Szentgyörgyi Romeo látogatott el egy közös edzésre az iskolába.

A pályaorientációs foglalkozásokon az alap kiindulópont a társadalmilag eltérő státuszú, különböző képességekkel rendelkező diákok egyedi kompetenciáinak feltérképezése, feltárása és közösségi szintű megbeszélése volt. A három nagyelőadás első érzékenyítő tréningjét Pankotay Péter és Ruzicska László színművészek tartották. Második alkalommal Ledőné Dolmány Mária drámapedagógus szakember több kérdést járt körbe, gyakorlati síkra terelve és helyzetgyakorlatokra alapozva a foglalkozást. Harmadjára Kiss László szakértő egy fiktív vállalat szerepköreit játszatta el a gyerekekkel.

A nyári időszakban sem állt le a projekt: 2015. július 6-án izguló tanulók és szülők várták az autóbuszt Nyírtét főterén, ahonnan 20 halmozottan hátrányos helyzetű tanuló 5 pedagógus kíséretével 5 napos táborozásra indult Géberjénbe, majd a Vidám Delfin Kemping és Panzióba. Itt az ökotáborban a szárazföldi és a vízi növényzet és állatvilág ritka példányait ismerhették meg, és számos természet-közeli sportágat kipróbálhattak.

Idegen nyelvi témahetet szerveztek a diákoknak, pedagógus kollégák közreműködésével. Ének, földrajz, angol, irodalom, történelem, rajz és testnevelés tárgyakból, a projektpedagógia módszereivel Angliára felfűzve tartottak foglalkozássorozatot a diákoknak. A felső tagozatos tanulóknak öt alkalommal dohányzás-prevenciós előadást is szerveztek.

A pedagógusok is részt vehettek képzéseken: a konfliktuskezelés és a lelki egészség kialakítása, harmóniában tartása tematikájában 30 órás akkreditált tanfolyam segített OKJ-s bizonyítványt szerezni a résztvevő tanároknak. A szakmai program fotóit, segédanyagait és beszámolóit a nyirtet.innovativiskola.hu címen találják az érdeklődők.

További információ kérhető:

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Kemecsei Tankerülete

4501 Kemecse, Móricz Zs. utca 47.

kemecseitk@klik.gov.hu